<
Urodziny McDonald’s
17 czerwca 1992 roku w Warszawie otwarto pierwszą w kraju restaurację McDonald’s. Sieć obchodzi dziś swoje kolejne urodziny. Jak kształtowała się historia amerykańskiego junk foodu i czy, faktycznie, jest co świętować?
17 czerwca, u zbiegu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie, powstała pierwsza w Polsce restauracja McDonald’s. W ciągu kilkunastu godzin obiekt odwiedziło ponad 45 tys. osób. Tego dnia również ustanowiono rekordową liczbę transakcji – aż 13 304.
Jedzenie w tzw. „Maku” jest szczególnie popularne wśród najmłodszych. I mimo, że od lat odbywa się szereg kampanii, których celem jest uświadomienie konsumentom szkodliwości fast foodów – nieletni konsument raczej pozostaje głuchy na te wezwania. A niezdrowa, wysoko przetworzona żywność tuczy – w USA problem jeszcze kilka lat temu dotyczył niemal 40 procent społeczeństwa.
Serwowanie tak zwanych „pustych kalorii”, które prowadzą do otyłości to nie jedyny grzeszek McDonald’s. Sieci zarzucano również swojego czasu, m.in., wyzysk pracowników w zakładach dostawczych oraz wykorzystywanie dzieci – na przykład w Hongkongu. W 2000 roku ujawniono aferę dotyczącą nieprawidłowości w zakresie zatrudniania pracowników – małoletnim zatrudnionym dodawano lat, przy czym musieli oni pracować nawet 15 godzin na dobę. Po nagłośnieniu sprawy przez media, koncert wysłał kontrolę do fabryk, w których ujawniono te praktyki i ostatecznie wstrzymano zamówienia.
Sieć McDonalds próbowała odpowiadać na zarzuty wszelkiego rodzaju kampaniami pozytywnymi, na przykład wprowadzając na rynki lokalne specyficzne produkty – w 2000 roku w Polsce „wypuszczono” na przykład „WieśMac”. Dodatkowo firma od lat angażuje się w szereg akcji charytatywnych na rzecz dzieci oraz tworzy strategię marketingową celem ochrony środowiska. McDonald’s (jako pierwsza sieć restauracji w Polsce) otrzymał także Certyfikat Systemu Zarządzania Środowiskowego ISO 14001 zaświadczający o przestrzeganiu norm w zakresie ochrony środowiska, a w 2014 roku sieć wprowadziła do restauracji kosze umożliwiające gościom segregację odpadów. Kolejne lata generują globalną strategię w zakresie opakowań i recyklingu odpadów i szereg akcji na rzecz ochrony zdrowia dzieci.
Niestety lub stety, jedzenie z McDonalds bywa po prostu bardzo smaczne – i szczególnie trafia w gusta dzieci. Jednak wysoka wartość kaloryczna, tłuszcze nasycone i duża zawartość cukru to, bezsprzecznie, charakterystyka, która czyni jedzenie z „Maka” niezdrowym. A przecież, aby dbać o zdrowie, w pierwszej kolejności należy zadbać o zdrową dietę.
Ale, jak stwierdził William Shakespeare:
(…) równie chorzy są ci, którzy się przejadają,
jak i ci, którzy głodują. Nie jest mierną
radością znać miarę – nadmiar prędko
siwieje, a umiar żyje dłużej.
>