<
Lokalny przysmak na Mazowszu
Każdy region Polski ma swój charakterystyczny słodki przysmak, zwyczajowo spożywany w dniu Wszystkich Świętych. Na Mazowszu niezwykłą popularnością cieszy się pańska skórka – tradycyjny cukierek domowej roboty, który jest zawinięty w papierek. Produkt ten został w 2008 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych w województwie mazowieckim.
Specjał, dawniej znany pod nazwą panieńska skórka, był już znany na pewno pod koniec XIX wieku, swą nazwę wziął od delikatnego wyglądu podobnego do skóry młodych dziewcząt.
Przygotowanie przysmaku nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Używa się do tego cukru, wody, syropu/soku (np. z malin, z cytryny), białek ubitych ze szczyptą soli, żelatyny oraz ziemniaczanej mąki. Masę na pańską skórkę należy ugotować i wylać na blachę, a następnie z tak uformowanego dania wyciąć cukierki w kształcie kwadratów o ok. 3-cm bokach.
Pańska skórka jest bardzo słodka, ma przyjemny karmelowo-migdałowy smak. Przysmak ma swoje odpowiedniki w innych regionach Polski. W Krakowie podobną rolę spełnia miodek turecki, a w Lublinie i na Lubelszczyźnie – szczypka.
Zazwyczaj pańską skórkę można nabyć w pobliżu cmentarzy w dniach poprzedzających Wszystkich Świętych i w sam ów dzień.
>